Därför har jag valt att bli mentor

”Bara att finnas där för en annan människa och ge stöd och hjälp om det behövs känns bra i både kropp och själ. Sen lär man sig alltid något själv av mötet”

Mattias
mentor för Drivkraft

Läs hela intervjun med Mattias längre ner på sidan.

Mattias

Alla behöver vi ibland någon. Vi erbjuder ungdomar en möjlighet att få en egen mentor som kan agera som bollplank, hitta på saker på fritiden, hjälpa till med läxor eller bara vara den där personen som man vill prata med. Mentorskapet varar ett läsår och vänder sig till elever och deras familjer i årskurs 6-9.

Att vara mentor i Drivkraft innebär att du vägleder en ungdom som upplever att den behöver extra vuxenstöd. Ni träffas minst två gånger i månaden under en eller två terminer och gör olika saker ihop t.ex. pratar, bowlar, träffar andra mentorspar, går på fotboll eller gör läxor ihop. Aktiviteterna bestämmer ni tillsammans. Vi ordnar också gemensamma aktiviteter för alla pågående mentorsrelationer.

Alla mentorer intervjuas och utbildas av oss och vi tar utdrag ur belastningsregistret. Vi matchar mot elev efter intressen och önskemål och vi finns med i bakgrunden hela tiden för att säkerställa att allt går bra. 

Att vara mentor i Drivkraft är ett ideellt arbete. Alla våra mentorer går igenom en mentorsutbildning i samband med att de inleder sitt mentorskap och du får ett diplom efter avslutat uppdrag. Vi ställer ofta även upp som referenser då du söker jobb. Du behöver vara minst 20 år för att få bli mentor.

Vi erbjuder även de föräldrar som så önskar en egen mentor. Du kan också välja att bli mentor åt en senior, läs mer om Drivkraft senior. 

”Att vara mentor är inspirerande och utmanande. Det är en underbar känsla att se sin adept utvecklas men även att få ta del av deras drömmar och mål. Det är inte alltid lätt som tonåring att välja rätt utbildning eller veta vad man vill bli när man blir stor. Att där komma in och vara en inspirationskälla och förebild är stort.”
– Mentor till elev

Engagera dig - ansök om att bli mentor

Bor ni i Östergötland? Gör er ansökan hos Östergötlands Stadsmission.

därfor ar jag mentor

Var ett stöd för en ungdom - bli mentor

Alla behöver vi ibland någon. Vi erbjuder ungdomar en möjlighet att få en egen mentor som kan agera som bollplank, hjälpa till med läxor, hitta på saker på fritiden eller bara vara den där personen som man vill prata med. Mentorskapet varar ett läsår och vänder sig till elever och deras familjer i årskurs 6-9

Att vara mentor i Drivkraft Malmö innebär att du vägleder en ungdom som upplever att den behöver extra vuxenstöd. Ni träffas minst två gånger i månaden under en eller två terminer och gör olika saker ihop t.ex. pratar, bowlar, träffar andra mentorspar, går på fotboll eller gör läxor ihop. Aktiviteterna bestämmer ni tillsammans. Vi ordnar också gemensamma aktiviteter för alla pågående mentorsrelationer.

Alla mentorer intervjuas och utbildas av oss och vi tar utdrag ur belastningsregistret. Vi matchar mot elev efter intressen och önskemål och vi finns med i bakgrunden hela tiden för att säkerställa att allt går bra.

Att vara mentor i Drivkraft Malmö är ett ideellt arbete som belönas med en utbildning i ledarskap samt ett diplom efter avslutat uppdrag. Vi ställer ofta även upp som referenser då du söker jobb.

Vi erbjuder även de föräldrar som så önskar en egen mentor.

”Att vara mentor är inspirerande och utmanande. Det är en underbar känsla att se sin adept utvecklas men även att få ta del av deras drömmar och mål. Det är inte alltid lätt som tonåring att välja rätt utbildning eller veta vad man vill bli när man blir stor. Att där komma in och vara en inspirationskälla  och förebild är stort.”
– Mentor till elev

Bor ni i Östergötland? Gör er ansökan hos Linköpings Stadsmission.

Mattias Orges

Hej Mattias! 

Varför valde du att bli mentor? 

Jag har varit ansvarig ledare för ungdomar i många år och känner att jag kan bidra till deras utveckling. Bara att finnas där för en annan människa och ge stöd och hjälp om det behövs känns bra i både kropp och själ.Sen lär man sig alltid något själv av mötet så det blir ömsesidigt.

Vad gör ni och hur ofta träffas ni? 

Vi träffas 1-2ggr i månaden och eftersom jag varit sjuk har vi fått göra lugna grejer som att gå på bio och fika/snacka. Vilket är det viktigaste. Tanken var att vi skulle göra aktiviteter ihop, men det kommer så småningom. 

 Vad är det bästa med att vara mentor? 

Man ger och tar som mentor. Och det är nog det mest givande.

 
Att få en mentor – så här funkar det

Högstadietiden kan vara en tuff tid för många. Man kan känna sig vilsen och inte veta vad man ska göra framåt i livet. Man saknar kanske en nära vän eller har behov av att prata med någon eller av att komma ut och se vad som finns i staden man bor i. Då finns Drivkraft där för att stötta våra unga genom att erbjuda dem en mentor.

 

Vem kan få en mentor?

Ungdomar som går i årskurs 6-9 på skolor där Drivkraft har läxhjälp kan få en mentor. Är man intresserad så kontaktar man sin lärare eller kurator på skolan som förmedlar kontakten med Drivkraft.

Vi utgår ifrån vad ungdomen vill

Vi intervjuar alla elever som vill ha en mentor och vi försöker sen hitta en mentor som matchar elevens önskemål. Det kan vara någon som har samma intressen, till exempel någon som gillar smink, skräckfilmer eller boxning. Det kan också vara att vi kan hitta en mentor som jobbar med det som ungdomen drömmer om att göra i framtiden. Eller så vill man bara träffa någon som man gillar att hänga och prata om livet med.

 Syftet med mentorskapet är både att stärka eleven så hen hittar sin drivkraft och kan ta sig vidare och att ha något meningsfullt att göra på sin fritid. Genom aktiviteterna får ungdomarna också vara del av en gemenskap och prova på nya saker som de annars kanske inte hade fått prova på.

 

Saker man kan göra med sin mentor
Ungdomen och mentorn bestämmer tillsammans när och hur man ska ses, efter skoltid eller på helgen. Man kan till exempel fika, spela fotboll, gå promenader eller få hjälp att plugga inför ett prov. Drivkraft ordnar också aktiviteter 1 gång i månaden då vi bjuder in alla våra mentorspar och man får träffa andra ungdomar som har en mentor. Våra gemensamma aktiviteter varierar men det kan till exempel vara att spela pingis eller minigolf, se på teater eller testa att spela ett instrument, sjunga eller dansa.

Man träffar sin mentor 1-2 gånger per månad under ett läsår eller minst 10 gånger. Därefter diplomeras eleven och mentorn under en högtidlig ceremoni. Man kan fortsätta träffas efter diplomeringen om båda vill det. Drivkraft fortsätter bjuda in till våra gemensamma aktiviteter så länge eleven och mentorn fortsätter ses.

Alla mentorer får utbildning
Våra mentorer engagerar sig för att hen vill vara ett stöd åt en ungdom och hen är volontär, dvs man får inte betalt. Elevens förälder måste alltid godkänna mentorskapet och vi intervjuar och utbildar alla våra mentorer. Innan en mentor matchas ut med en elev måste de lämna in ett utdrag ur Polisens belastningsregister.

Drivkraft erbjuder mentorskap till elever på de skolor där vi har läxhjälp. Klicka här för att se vilka skolor vi finns på.

Under 2022 tyckte 87% våra elever att det bästa med mentorskapet är att lära känna en ny person samt få en vän att prata med.

Bild 2023 09 26 kl. 11.24

Anonym elev i mentorskap:

” Det är en jättestor hjälp för mig när det varit jobbigt. Är inte lika distanserad längre och utvecklats socialt samt har höjt mig i många ämnen. Min mentor är en jättebra människa. Jag hade släppt skolan för länge sedan om det inte varit för min mentor men nu har jag motivationen.”

Andra sätt du kan engagera dig på