Möt vår fadder Jiloan Hamad!

JiloanHamad3mindre
Namn: Jiloan Hamad

Ålder: 22 år
Yrke: Fotbollsspelare i MFF
Familj: Mamma, pappa och 2 systrar.
Fadder åt: Ahmed, 16 år
Intresse: Vänner, lyssna på musik och såklart mycket fotboll!

Berätta något om dig själv, vem är Jiloan?

Jiloan, vem är Jiloan? Jo, jag är uppvuxen i Örebro tillsammans med min familj. Jag har gått i skolan som alla andra, och jag tog studenten. Jag har alltid älskat fotboll, men det var inte förens jag var 15 år då jag insåg att det nu är värt att satsa på. Jag har alltid haft målsättningar i livet, alltid varit ambitiös, omtänksam och gjort rätt för mig. Jag försöker att hjälpa folk så mycket jag kan, och det har jag fått från farsan. Han brukar ibland skälla på mig och säga ”sluta hjälp alla, tänk på dig själv lite grann” men han kan inte säga något, för han är exakt likadan.

Hade du någon förebild i ditt liv när du var tonåring? 

Jag har inte haft någon direkt förebild, men jag har alltid haft en massa olika personer som jag har sett upp till. Det kan vara allt från en artist, en boxare eller någon fotbollsspelare.

Mina största förebilder är mina föräldrar. Som så många invandrare lämnade dem sin familj, sitt hemland och kom till ett helt främmande land, för sina barns skull.

En förebild för mig är också människor som står upp för vad dem tror på och vågar ta tag i saker. När jag tänker förebilder så tänker jag oftast mer på kvinnor som är självständiga, till exempel Mona Sahlin och Michelle Obama. Michelle Obamas man är för visso president, men hon håller tal för miljontals människor, är utbildad, stark och hon säger vad hon tycker. Då tänker jag; fan vad grym!

Vad är det roligaste med att vara fadder?

Det roligaste är att jag känner igen mig själv i just Ahmed. När jag var i hans ålder så kom det fram äldre personer och sa vissa saker som man kanske inte tog till sig lika mycket.

Allt Ahmed har gått igenom och kommer gå igenom har jag också gjort så jag kan hjälpa honom i det. Han har ju föräldrar så jag hjälper inte honom i allt, men små saker på vägen. Det är små saker på vägen som gör skillnad. Sedan försöker jag hjälpa honom inom fotbollen, då han själv också spelar fotboll.

Sedan är jag uppvuxen med två systrar och har alltid velat ha en bror. Så det är också najs att kunna hjälpa till på det sättet.

Tycker du att det är viktigt att ha en förebild som tonåring, och i så fall varför?

Ja, det tycker jag. Det behöver inte vara någon du har kontakt med och du behöver inte ens känna personen, men jag tror att det är jätteviktigt att ha någon. Sedan är det bra om man har en förebild som står en närmare, som t.ex. Ahmed har fått, men alla får inte chansen att komma så här nära inpå sin förebild. Det är jätteviktigt att man har förebilder, och veta att alla har olika vägar. Man ska inte glömma; att alla kan! Det är upp till dig själv.

Vad ville du bli när du var ung?

Faktiskt var utbildning viktigt för mig. Skolan gick bra för mig, så när jag var 14-15 år var jag inriktad på att satsa på skolan. Jag ville bli en lärare, men insåg sedan att lönen för lärare tyvärr inte är jättebra. Sedan kom fotbollen och då suddades egentligen allting ut, för jag fick tidigt kontrakt med Malmö FF. Då var jag 17 år, och kunde försörja mig själv på fotbollen. Och när man är 17 år och har ett heltidsjobb och ändå en bra lön så suddas det mesta ut. Men jag gick klart skolan och tog studenten med bra betyg. Många gånger har jag har velat ta kurser och plugga, men jag vill just nu satsa helhjärtat på fotbollen. Men jag är inte orolig, skulle inte fotbollen gå bra så har jag ändå min utbildning.