Jag har också NPF

”Jag berättade direkt för min mentor att jag har ADHD för då känns det lättare och som att hon bättre kan förstå mig!”

Alva 15 år, ungdom i mentorprogrammet

Drivkraft möter dagligen barn och unga på läxhjälpen och i mentorskap som har någon neuropsykiatrisk funktionsnedsättning. År 2023 blev Drivkraft beviljade medel från Allmänna Arvsfonden för en särskild satsning på barn och unga med NPF.

Drivkraft har tillsammans med Riksförbundet Attention tagit fram utbildningsfilmer till våra volontärer där målgruppens individuella behov lyfts fram. Syftet är att minska stigmat kring NPF och skapa hållbara mentorsrelationer och välfungerande läxhjälp genom ökad kunskap till våra volontärer.

npf header image
julia arianna

Hej Julia och Arianna!

Projektledare för ”Jag har också NPF!”

Varför har ni valt att satsa på det här projektet?
Målgruppen unga med NPF är överrepresenterad i vår verksamhet och det känns väldigt värdefullt att vi genom det här projektet möjliggör ännu bättre bemötande och stöd till alla dessa ungdomar, både i mentorskap och ute på läxhjälpen. I mentorskapsprogrammet möter vi ofta ungdomar med NPF som har oerhörd glädje av en mentor som stöttar, bollar tankar, ger lite ny energi och kraft till att komma ut och testa aktiviteter eller sporrar dem i skolarbetet. Genom att i det här projektet utbilda och vägleda både mentorer och läxhjälpare om NPF så tror vi att ungdomarna kommer få ännu mer förståelse och stöd i sin situation.  

Berätta mer om projektet, vad är på gång?
Vi är väldigt stolta och glada över att ha en expertgrupp med ungdomar med egen NPF, som alla är en del av vår verksamhet genom mentorskap, läxhjälp på sin skola eller som en del av Drivkraft Akademi. Expertgruppen hjälper oss att komma med input på hur vi kan vässa våra program och göra dom ännu bättre för våra ungdomar. Bland annat har de gett förslag på vilka gemensamma aktiviteter de vill ha för mentorspar och hur vi kan utbilda mentorer om NPF. Vi har också en referensgrupp med fantastisk personal från våra samarbetsskolor och eldsjälar i form av läxhjälpare och mentorer. Under 2025 ska vi ha en nätverksträff med en föreläsning om NPF där vi kommer att bjuda in skolpersonal från våra 40 samarbetsskolor.  Vi hoppas och tror att projektet ska leda till att fler unga med NPF ska ansöka om att få en egen mentor!

Filmer och studiematerial

Dessa filmer är framtagna av Riksförbundet Attention för Drivkraft och riktar sig till er som är volontärer inom föreningen eller vill lära er mer om NPF.  Första filmen ger en introduktion till NPF. Film två och tre riktar sig specifikt till läxhjälpare respektive mentorer och film fyra är en fördjupningsfilm om kognition, det vill säga hur hjärnan tar in, bearbetar, lagrar och tar fram information.

Vad är NPF?

Tips för mentorer

Tips för läxhjälpare

Fördjupning NPF

Hej Sandra på AttentionUng!
Kan inte du berätta lite om Attention Ung och vad ni gör?

Hej! Självklart ska jag berätta det!
Attention ung är ett projekt som drivs med stöd av MUCF och startades förra året hos Riksförbundet Attention. Inom projektet undersöker vi förutsättningar till ett nytt ungdomsförbund för unga personer mellan 13-30 år med NPF som vill egenorganisera sig kring olika saker eller som bara vill ha en gemenskap och en trygg plattform att lära känna andra unga med NPF.

Inom projektet har vi en fantastisk ambassadörsgrupp som är ute på olika skolor och nätverksträffar och delar sina egna erfarenheter samtidigt som de arbetar stenhårt med att sprida projektet och tillsammans med projektledning bygga upp medlemsbasen.

Vi har under året startat en hemsida där man kan läsa och lära sig om de olika diagnoserna samt hitta stöd och hjälp som finns att få.

Nu håller vi tummarna för att få fortsätta att lägga grunder för organisationen ett år till och därefter kommer det att vara en organisation som står på egna ben.

Om någon ungdom på Drivkraft med NPF vill ta del av ert material på Attention Ung eller engagera sig, hur kan de då gå tillväga?
Då går man in på attentionung.se och blir medlem i förbundet och tar kontakt med den lokalförening man bor närmst. Eftersom vi är under uppstart så har vi endast 3 lokalföreningar men det kommer att bli fler under kommande år. Man kan även kontakta mig som är projektledare via mail eller telefon som också finns på hemsidan. Gå in och kika och passa på att bli medlem!

Drivkraft jobbar med mentorskap för ungdomar på högstadiet som behöver ett bollplank och en schysst vuxen i sitt liv, vilket värde ser du med mentorskap till just den här målgruppen, unga med NPF?
Jag tror att ett mentorskap för unga i målgruppen är otroligt värdefullt!
En mentor är inte bara en person som kan vägleda dig om behov finns, en mentor är också en fantastisk stöttepelare och någon man kan lära sig av.
En mentor önskar jag att alla unga personer med NPF har tillgång till!

sandra