Möt en ambassadör för Drivkraft Malmö

Robin

 

Namn: Robin Lövgren

Roll: Ambassadör

 

Vem är du?

Jag är en ung, äventyrlig och frispråkig man, ursprungligen från Malmö men för tillfället bosatt i Göteborg. Kommer från vad man brukar kalla ”en trasslig uppväxt” och blev bl a utslängd från min högstadieskola som 14-åring men vände slutligen den negativa trenden till något positivt.
Till vardags jobbar jag med affärsutveckling, föreläser på skolor inom inspiration/ledarskap och är även engagerad i ett klädmärke som snart ska lanseras.
Brinner för äventyrliga resor, mänsklig utveckling och samhällsfrågor främst inom ungdom/skola. Har min mamma, morbror och lillebror vilka är de viktigaste människorna i mitt liv och var jag hämtar mycket av min motivation ifrån.

 

Varför är det viktigt för unga med förebilder tycket du?

Främst är det viktigt för att oavsett, medvetet eller omedvetet, så följer vi alla någon form av förebild/er. Det enda vi egentligen styr över är vilken typ av förebilder vi väljer att följa. De kan heta Harry Potter, Blondinbella eller Scarface. Eller så kan det vara en familjemedlem.
Det skiftar beroende på vem vi är och var vi kommer ifrån men oavsett så har vi alltid någon vi ser upp till. Så i min mening är det inte en fråga ”Om” utan snarare ”Vem”.
För min egen del så har det varit otroligt viktigt om inte avgörande med förebilder. Under min uppväxt, bl a utan en Pappa så hade jag inga självklara förebilder och följde därför till stor figurativa personer eller ex. hjältar från sagoböcker. Den typen av personer kan förvisso vara väldigt inspirerande men ger oftast inte en riktig bild av verkligheten. Vilket är varför jag tror att livslevande nära-till-hands förebilder är de viktigaste.
För dem går att se och ta på samt ställa frågor eller få verklig uppmuntran ifrån. Vilket när det inträffade för mig, var då den stora vändningen i mitt liv kom och jag började ta bra beslut istället för dåliga. (Även om jag tagit flera dåliga sen dess också haha)

 

Hur ska en bra förebild vara?

Det finns massor av positiva egenskaper man skulle kunna rada upp gällande en förebild såsom ödmjuk, inspirerande, ambitiös eller omtänksam. Men jag tror många av dem kan skifta beroende på vilken unik människa man syftar på, alla har ju både styrkor och svagheter.
Därför tycker jag det viktigaste med en förebild är att han/hon är Genuin. Att hon/han vågar vara sig själv, har accepterat sina svagheter, kan vara stolt över sina styrkor och framförallt att han/hon vandrar denna jord med insikten om att alla människor är exakt lika mycket värda oavsett vilket kön, hudfärg, läggning, åsikt eller bakgrund man kan tänkas ha.

 

Varför har du valt att vara ambassadör för Drivkraft Malmö?

När jag som ung blev utslängd från min skola blev jag tilldelad en s.k kontaktperson vilket förändrade mitt liv. Han var 7 år äldre än mig, pluggade till lärare och jobbade extra som ”äldre kompis” till stökiga ungdomar som mig. Att få spendera 2h/v med honom i 6 månader hjälpte mig att inse massor av saker och framförallt gav det mig en referenspunkt för hur jag ville bli när jag blev äldre.

Jag var rädd att göra honom besviken ifall jag gjorde dumheter och började därför skärpa mig och avgränsa mig från negativa saker vilket jag tror på många sätt kan ha räddat mitt liv. Jag är än idag tacksam över allt han gjorde för mig och i hur han hjälpte mig ändra min syn inte bara på livet i sig utan också på mig själv som människa. Han hjälpte mig förstå att jag var bra som jag var och att jag inte behövde göra mig till för att folk skulle tycka om mig. Att det räckte med att bara vara mig själv.

Idag vill jag ge tillbaka och få möjlighet att vara den inspirationskällan för någon annan så som han var för mig och med tanke på min bakgrund känner jag att jag har mycket att bidra med till ungdomar i Sverige. Så när Jessica frågade mig var det självklart. Drivkraft Malmö kommer alltid ligga mig otroligt nära hjärtat och det är med stolthet jag tar på mig detta hedersuppdrag. Tack för förtroendet!